ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 1938


Τον Σεπτέμβρη του 1938 η 13η ΔΕΘ είναι από τις τελευταίες πριν την έναρξη του πολέμου... 



Από τις 11 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου που λειτουργούσε, αν διέθετες το "ΔΕΛΤΙΟΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΥ", θα είχες δικαίωμα "δυνάμει του παρόντος, διαρκούς ελευθέρας εισόδου εις την Έκθεσιν, ως όπως και των έναντι εκπτώσεων επί της τιμής των εισιτηρίων των Σιδηροδρομικών, Εναερίων και Θαλασσίων γραμμών". 



Δίπτυχο "δελτίον επισκέπτου" της ΧΙΙΙ Εκθέσεως Θεσσαλονίκης με αναγραφή του ονόματος του κατόχου και επικολλημένο "ένσημον θεωρήσεως", 1938 (16.31.72, συλλογή ΛΕΜΜ-Θ)

Στις αρχές της δεκαετίας του 1950 η ΔΕΘ επαναλειτουργεί μετά από το διάστημα που έμεινε κλειστή λόγω του πολέμου... 
Καφεκούτι από λαμαρίνα με ζωγραφική διακόσμηση την πύλη εισόδου της ΔΕΘ, τμήματα από συνοικίες της Θεσσαλονίκης, μαιάνδρους και άλλες αρχαιοελληνικές παραστάσεις, ενθύμιο ΔΕΘ, αρχές δεκαετίας 1950 (12.4.31, δωρεά: Χ.Σ., συλλογή ΛΕΜΜ-Θ)




"Γνωρίζουμε με την καρδιά, αν όχι με το νου, ότι τα αναμνηστικά είναι σημαντικά για τον καθένα μας, ειδάλλως δεν θα τα φυλάσσαμε.  

Τα αναμνηστικά είναι τεκμήρια συμβάντων που μπορούν να μνημονευθούν, όχι όμως και να ξαναβιωθούν.  Μετατρέπουν τα δημόσια συμβάντα σε ιδιωτικά και ωθούν την ιστορία στη σφαίρα του προσωπικού  Τα ενθύμια είναι η χαμένη νιότη, οι χαμένοι φίλοι, η χαμένη ευτυχία του παρελθόντος. Είναι τα δάκρυα των πραγμάτων" 


(Susan M. Pearce, Μουσεία, αντικείμενα, συλλογές, 2002 για την ελλην. μτφρ., βιβλιοθήκη ΛΕΜΜ-Θ)









Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ