Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΩΝ

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέκρινε το Σάββατο την Αυστρία για τον προγραμματισμό της απαγόρευσης κάθε πιθανής εκστρατείας για τις εκλογές του Ιουνίου, λέγοντας ότι οι χώρες που προσπαθούν να υπονομεύσουν τον δημοκρατικό αγώνα της χώρας του θα «πληρώσουν ένα τίμημα».


Ο Ερντογάν αυτή την εβδομάδα ανακοίνωσε τις προωρες εκλογές για τις 24 Ιουνίου, ανεβάζοντας τις δημοσκοπήσεις κατά ένα και ενάμιση χρόνο.

Τόσο η Αυστρία όσο και οι Κάτω Χώρες ανακοίνωσαν ότι οι κυβερνήσεις τους δεν θα εξετάσουν θερμά την ενδεχόμενη εκστρατεία στο έδαφός τους από τους Τούρκους πολιτικούς.

Σε συνέντευξη στον ιδιωτικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα NTV, ο Ερντογάν επέκρινε τον αυστριακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κούρς, ο οποίος δήλωσε ότι οι εκδηλώσεις εκστρατείας της Παρασκευής δεν θα είναι "ευπρόσδεκτες" και δεν θα επιτρέπονται.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι τα μέτρα που έλαβε ο Kurz θα "στραφούν εντελώς εναντίον του".

"Ο αγώνας της Τουρκίας για δημοκρατία δεν μπορεί να περιοριστεί εύκολα", είπε.

Οι πρόωρες εκλογές θα επιταχύνουν τη μετάβαση σε ένα νέο προεδρικό σύστημα, το οποίο οι επικριτές του φόβου θα οδηγήσουν το δρόμο για έναν κανόνα.

Ο κ. Kurz είπε στο ραδιόφωνο του Oe1 την Παρασκευή: "Η τουρκική ηγεσία υπό τον Ερντογάν έχει προσπαθήσει εδώ και χρόνια να καλλιεργήσει κοινότητες Τουρκικής καταγωγής στην Ευρώπη, όπως συνέβη στην εκστρατεία εκστρατείας του Ερντογάν και στις εκδηλώσεις των υποστηρικτών του".

Ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας κ. Mark Rutte είπε επίσης ότι η εκστρατεία στην Ολλανδία θα είναι "ανεπιθύμητη".

"Είναι εκλογές στην Τουρκία, οπότε η εκστρατεία θα πρέπει να παραμείνει στην Τουρκία", είπε, προειδοποιώντας ότι οποιαδήποτε εκστρατεία εκ μέρους των Τούρκων πολιτικών θα μπορούσε να προκαλέσει δημόσια αταξία στις Κάτω Χώρες.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι θα απευθυνθεί σε ψηφοφόρους από την Τουρκία σε μια ευρωπαϊκή χώρα χωρίς να επεξεργαστεί περαιτέρω.

"Έχουμε τελειώσει τις προετοιμασίες μας στο εξωτερικό, δεν θα δημοσιοποιήσω τη χώρα τώρα, αλλά ο Θεός πρόθυμος, θα απευθυνθώ σε ένα πλήθος 10-11.000 σε μια συνάντηση ενός διεθνούς οργανισμού", πρόσθεσε.

Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Omer Celik διώκωσε επίσης τους πρωθυπουργούς της Αυστρίας και των Κάτω Χωρών, λέγοντας ότι «δεν στηρίζονται σε δημοκρατικές αξίες».

"Με αυτή την προσέγγιση, η Αυστρία και η Ολλανδία δηλητηριάζουν τις δημοκρατικές αξίες στις χώρες τους, βοηθώντας έτσι να εξαπλωθούν ρατσιστικά πολιτικά κινήματα που είναι εχθρικά προς τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης", έγραψε στο Twitter το Σάββατο.

Πέρυσι, οι σχέσεις της Τουρκίας με μερικά από τα κράτη μέλη της ΕΕ, όπως η Γερμανία, η Αυστρία και οι Κάτω Χώρες, έκαναν μια τεταμένη σειρά μετά την απαγόρευση των διαδηλώσεων πριν από ένα συνταγματικό δημοψήφισμα που κέρδισε ο Ερντογάν.



Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ