ΕΛΒΕΤΙΑ - ΝΟΜΙΚΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ NOVARTIS ΖΗΤΟΥΝ ΗΠΑ & ΕΛΛΑΔΑ

Δύο αιτήματα για νομική συνδρομή που συνδέονται με το σκάνδαλο Novartis επιβεβαίωσε ότι έλαβε η Ελβετία στο τέλος του περασμένου έτους και τον Ιανουάριο του 2018 




Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικαιοσύνης της Ελβετίας επιβεβαίωσε ότι έχει λάβει δύο αιτήσεις νομικής συνδρομής από την Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες που συνδέονται με τη Novartis και υποτιθέμενες δωροδοκίες που αφορούν την  ελβετική φαρμακοβιομηχανία,  Έλληνες γιατρούς και δημόσιους υπαλλήλους.

Τα δύο αιτήματα για νομική συνδρομή που συνδέονται με το σκάνδαλο Novartis παραλάβαμε στο τέλος του περασμένου έτους και τον Ιανουάριο του 2018 και μελετώνται, επιβεβαίωσε αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης στην ελβετική δημόσια τηλεόραση, την RTS και την Ελβετική Υπηρεσία Τύπου το Σάββατο.


Το ελληνικό κοινοβούλιο ανακοίνωσε την Τρίτη τα αποτελέσματα μιας δικαστικής έρευνας σχετικά με υποτιθέμενες δωροδοκίες που καταβλήθηκαν σε δημόσιους υπαλλήλους από τον Novartis external σύνδεσμο βασισμένο στη Βασιλεία επί σχεδόν μια δεκαετία για την ενίσχυση των συνδρομών των προϊόντων τους στα δημόσια νοσοκομεία. 

Στους δέκα εξέχοντες πολιτικούς που συνδέονται με το σκάνδαλο δωροδοκίας περιλαμβάνουν δύο πρώην πρωθυπουργούς της Ελλάδας και οκτώ πρώην υπουργούς. Ισχυρίζονται ότι συμμετείχαν στην έγκριση των συμβολαίων της Novartis και στην υπερφόρτιση έναντι αντιπαροχής. Όλοι αρνούνται τους ισχυρισμούς.

Οι κατονομαζόμενοι πολιτικοί περιλαμβάνουν τον σημερινό κυβερνήτη της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και τον Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Δημήτρη Αβραμόπουλο, καθώς και τον πρώην συντηρητικό πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον προσωρινό πρωθυπουργό Παναγιώτο Πικραμένο το 2012 και πέντε πρώην υπουργούς Υγείας. Όλοι αρνήθηκαν τους ισχυρισμούς. 
 Οι ονομαζόμενοι πολιτικοί περιλαμβάνουν τον σημερινό κυβερνήτη της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και τον Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Δημήτρη Αβραμόπουλο, καθώς και τον πρώην συντηρητικό πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον προσωρινό πρωθυπουργό Παναγιώτο Πικραμένο το 2012 και πέντε πρώην υπουργούς Υγείας. Όλοι αρνήθηκαν τους ισχυρισμούς.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ελλάδας Σταύρος Κοντονής πέρυσι δήλωσε ότι η Novartis είχε πιθανώς δωροδοκήσει «χιλιάδες» γιατρών και δημόσιων υπαλλήλων για την προώθηση των προϊόντων της. Κατηγορούσε επίσης ότι η Novartis συνέχισε να πωλεί «υπερτιμημένα» φάρμακα ακόμη και όταν η χώρα έπεσε σε οικονομική κρίση το 2010 και τεράστιες περικοπές επιβλήθηκαν στους κρατικούς προϋπολογισμούς, αφήνοντας πολλούς Έλληνες χωρίς πρόσβαση σε προσιτή ιατρική φροντίδα.

Η υπεραξία της Novartis εκτιμάται ότι έχει κοστίσει στο ελληνικό κράτος περίπου 3 δισ. ευρώ (3,7 δισ. δολάρια). Συνολικά, παρόμοιες πρακτικές στον τομέα της υγείας κόστισαν την Ελλάδα περίπου 23 δισ. ευρώ μεταξύ του 2000 και του 2015, ανέφεραν οι ερευνητές.

Το ελληνικό υποκατάστημα της Novartis εξέδωσε δήλωση λέγοντας ότι «γνώριζε τις εκθέσεις των μέσων μαζικής ενημέρωσης σχετικά με τις επιχειρηματικές μας πρακτικές» στην Ελλάδα και ότι συνεργάστηκε με τις αρχές, ανέφερε το Swiss News Agency.



Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ