ΕΕ - "ΦΙΛΟΔΟΞΟ ΣΧΕΔΙΟ" ΔΙΕΥΡΥΝΣΗΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΜΕ ΣΥΝΑΙΝΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΥΝΟΡΩΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2025

Η Ευρωπαική Ενωση προετοιμάζεται να δεσμευτεί για την υλοποίηση ενός "φιλόδοξου σχεδίου"  ενός νέου κύματος διεύρυνσής της μέχρι το 2025 μέ την ένταξης στην ΕΕ όλων των χωρών των δυτικών βαλκανικών .




Σύμφωνα με την EUobserver όμως μοναδικό εμπόδιο στο σχέδιο αποτελούν  οι αντιπαραθέσεις των Βαλκανίων που θα μπορούσαν να κρατήσουν τα πράγματα πίσω.

Οπως αναφέρει το REUTERS "Οι εταίροι των Δυτικών Βαλκανίων έχουν τώρα ένα ιστορικό παράθυρο ευκαιρίας, για την ένταξή τους στην ΕΕ.  

Για πρώτη φορά, η προοπτική ένταξής τους,  έχει ένα πολύ σύντομο χρονικό πλαίσιο", αναφέρει η Επιτροπή σε ένα έγγραφο σχετικό με την σχέδιο που θα εγκριθεί στις 14 Φεβρουαρίου,

"Με την ισχυρή πολιτική βούληση, η πραγματοποίηση πραγματικών μεταρρυθμίσεων και οι μόνιμες λύσεις στις διαμάχες με τους γείτονες, του Μαυροβουνίου και της Σερβίας, θα πρέπει να είναι έτοιμες για την ένταξή τους έως το 2025", προσθέτει το κείμενο, σύμφωνα με σχέδιο που παρουσίασε το EUobserver. 

Το σχέδιο αναφέρει ότι η Αλβανία, η Βοσνία, η πΓΔΜ και το Κοσσυφοπέδιο "θα πρέπει επίσης να έχουν προχωρήσει πολύ στην ευρωπαϊκή τους πορεία μέχρι τότε" 

Το σχέδιο σηματοδοτεί μια μετατόπιση της ευρωπαικής πολιτικής μετά από τις δηλώσεις του επικεφαλής της επιτροπής Jean-Claude Juncker  το 2014 ότι δεν θα υπάρξει διεύρυνση της ΕΕ στο άμεσο μέλλον. 

Η Σερβία και το Μαυροβούνιο έχουν ήδη αρχίσει τις ενταξιακές συνομιλίες 

Η Αλβανία και η πΓΔΜ ελπίζουν να το κάνουν φέτος, αν η πΓΔΜ μπορέσει να επιλύσει τη διαφωνία του ονόματος με την Ελλάδα. 

Η Βοσνία προσπαθεί να αποκτήσει καθεστώς "υποψήφιας" στην ΕΕ, ενώ το Κοσσυφοπέδιο σκέφτεται να ζητήσει επίσημα να θεωρηθεί ως υποψήφιος. 

Το έγγραφο της επιτροπής προειδοποίησε ότι οι τοπικές διαμάχες θα μπορούσαν να σταματήσουν αυτό που αποκαλεί το "φιλόδοξο" χρονοδιάγραμμά του. 


«Η ΕΕ δεν μπορεί και δεν πρόκειται να εισαγάγει διμερείς διαφορές, γι 'αυτό όλοι οι εταίροι των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει να επιλύσουν επειγόντως τέτοιες διαφορές», ανέφερε το σχέδιο. 

Πρότεινε ότι τα ζητήματα των συνόρων θα πρέπει να επιλυθούν με διεθνή διαιτησία, για παράδειγμα στη Χάγη, και ότι οι αποφάσεις πρέπει να είναι «δεσμευτικές, τελικές» και «πλήρως σεβαστές». 



Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ