ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο Ρ.Τ.ΕΡΝΤΟΓΑΝ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΠΡΟΚΟΠΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟ

Εφθασε στην Αθήνα το πρωί της Πέμπτης ο Πρόεδος της Τουρκίας  Ρ.Τ.Ερντογάν  συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Εμινέ





Ο κ.Ερντογάν αρχικά επισκέφθηκε τον Ελληνα Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, στον οποίο έθεσε επίσημα την επικαιροποίηση της συνθήκης της Λωζάνης συμπεριλαμβάνοντας σ΄αυτή για πρώτη φορά και τη Θράκη...

που δίνει έναν άλλο συμβολισμό στην επίσκεψη Ερντογάν στην περιοχή.... 

Χαρακτηριστικά είναι τα αποσπάσματα των συνομιλιών που φανερώνουν την αμηχανία των Ελλήνων πολιτικών μπροστά στις απαιτήσεις Ερντογάν. Ελλειψη προετοιμασίας άραγε, ή χειρισμοί στο πόδι όπως πάντα?





Ερντογάν σε Παυλόπουλο: 

"Στο δίκαιο της πολιτικής υπάρχει ένας όρος που αναφέρεται στην επικαιροποίηση των συνθηκών. Υπάρχουν διάφορα παραδείγματα στον κόσμο. Εγώ αναφέρθηκα στα θέματα αυτά επειδή αναφερθήκατε εσείς σήμερα. Αν δεν υπήρχε αναφορά από εσάς, θα τα συζητούσα με τον κύριο Τσίπρα. Όπως και να συμβαίνει όμως, τα συζητήσαμε εσείς από το μέρος της Ελλάδας κι εγώ από το μέρος της Τουρκίας"


Παυλόπουλος σε Ερντογάν: 


"Πρέπει να λύσουμε όλες τις διαφορές μας με ειρηνική λύση.

Η συνθήκες δεν χρειάζονται επικαιροποίηση. Οι μέθοδοι ερμηνείας του δικαίου είναι εκείνες που επιτρέπουν την προσαρμογή στις εκάστοτε συνθήκες. Αν αποφεύγαμε ορισμένους όρους που δεν ταιριάζουν, νομίζω ότι θα είχαμε αποφύγει παρεξηγήσεις"



Ερντογάν: Επιθύμησα να πραγματοποιήσω την επίσκεψη μου στη Δυτική Θράκη, όπως είχα ξανακάνει, αλλά κάποιοι ενοχλούνται - Αναρτήθηκαν αφίσες, χάραξαν διάφορα στις πόρτες των σπιτιών στην περιοχή αυτή.


Αλλά ας μην ξεχνάμε ότι ένας Τούρκος Πρόεδρος είχε το θάρρος να επισκεφθεί την περιοχή μετά από τόσα χρόνια, και αυτές οι αντιδράσεις έπρεπε να ελεγχθούν.

Η δική μου επιθυμία είναι η επίσκεψη αυτή να έχει πάρα πολύ θετικά αποτελέσματα. Πρέπει να εντατικοποιήσουμε τη σχέση που έχουμε.

Πρέπει να ενισχύσουμε τις μεταξύ μας σχέσεις και πιστεύω ότι μετά την επίσκεψη αυτή θα κοιτάξουμε μπροστά.

Ερντογάν. Στόχος μας είναι να βρεθεί μία δίκαιη λύση στην Κύπρο. Το ίδιο θα πράξουμε και στο Αιγαίο. Υπάρχουν διάφορα θέματα που αναφέρονται στη συνθήκη της Λωζάννης αλλά εμείς πρέπει να κάνουμε τώρα τα βήματα που είναι άμεσα. Έχουν αλλάξει πάρα πολλά πράγματα στο διάστημα αυτό. Αν εξετάσουμε όλα τα θέματα, πιστεύω ότι και οι δύο πλευρές θα αποδεχθούν ότι πρέπει να αλλάξουν κάποια πράγματα και το θέμα της προστασίας των ομογενών μας στη Δυτική Θράκη είναι προτεραιότητα για μας.

Ερντογάν: Στη Συνθήκη της Λοζάνης χαρακτηρίζεται μουσουλμανική η μειονότητα στην Ελλάδα. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κάνει λόγο για Τουρική.

Εμείς δώσαμε τουρκική ιθαγένεια σε μέλη της επιτροπής που εκλέγουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη - Στη Δυτική Θράκη, όμως, εξακολουθούν οι ιμάμηδες να μην μπορούν να εκλέγουν τον μουφτή τους, αρα δεν εφαρμόζεται η Συνθήκη της Λωζάνης.

Δεν υπάρχει η απαραίτητη στήριξη της μειονότητας στη δυτική Θράκη.

Όταν μιλάω για επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης, σε αυτά τα θέματα αναφέρομαι.

Ερντογάν: Η σημερινή μέρα, πράγματι είναι μία ιστορική μέρα. Είναι μεγάλη ευχαρίστηση για μένα που πραγματοποιώ την πρώτη επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα μετά από 65 χρόνια.

Εσείς διατυπώσατε κάποιες αλήθειες πραγματικά και ξεκάθαρα, θα κάνω το ίδιο κι εγώ.

Κυρίως στο θέμα της συνθήκης της Λωζάννης, νομίζω ότι υπάρχουν ακόμα κάποιες εκκρεμότητες και κάποια θέματα που δεν αξιολογούνται σωστά. Είναι μία συμφωνία που υπογράφηκε πριν από 94 χρόνια. Μέσα σε αυτό το διάστημα, ο πλανήτης μας ξαναανοικοδομείται, άλλαξαν πολλά πράγματα και ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα.

Παυλόπουλος: Σας διαβεβαιώνω ότι θέλουμε όλοι και πρώτος εγώ προσωπικά η επίσκεψή σας να μείνει ιστορική. Όποια διαφορά κι αν έχουμε μεταξύ μας αυτή μπορεί να λυθεί με βάση το Ευρωπαϊκό δίκαιο και τρόπο ειρηνικό. Πρώτο χαρακτηριστικό κάθε φιλίας είναι η ειλικρίνεια και όσα σας είπα, είναι ζητήματα που εμείς οι Έλληνες πιστεύουμε βαθιά. Είναι κοινό ρητό ανάμεσα στους λαούς μας, ότι οι κοινοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους.






Διαβάστε επίσης







Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ