ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ


Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα βρίσκεται στην Ελλάδα την Πέμπτη και  Παρασκευή 7 και 8 Νοεμβρίου.


Η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Ελλάδα, γίνεται 65 χρόνια μετά την προηγούμενη επίσκεψη του Τζελάλ Μπαγιάρ, το 1952. 
Το πρόγραμμα της επίσκεψης  περιλαμβάνει, την Πέμπτη, υποδοχή από τον Προκόπη Παυλόπουλο  και  συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, επίσκεψη στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα και δείπνο στην Προεδρία της Δημοκρατίας. 
Την Παρασκευή, συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη , ξενάγηση στην Ακρόπολη και στη συνέχεια επίσκεψη στη Θράκη για το περιεχόμενο της οποίας Αθήνα και Αγκυρα συνεχίζουν τις παρασκηνιακές συνεννοήσεις.
Στην κορυφή της ατζέντας βρίσκονται, οι διμερείς σχέσεις, υπό την σκιά της συνεχούς κλιμάκωσης της παραβατικής  συμπεριφοράς της Τουρκίας όχι μόνο στο Αιγαίο, αλλά και στην ΑΟΖ της Κύπρου.
Εμφαση θα δοθεί και στον έλεγχο των προσφυγικών ροών και την εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας, αφού η  Ελλάδα έχει αναδειχθεί στον πιο ένθερμο υποστηρικτή της συνέχισης της διασύνδεσης της Τουρκίας με την Ενωση.  
Μείζονος σημασίας επίσης για τον κ. Ερντογάν η έκδοση των Τούρκων στρατιωτικών τους οποίους θεωρεί πραξικοπηματίες και περιμένει την έκδοσή τους.
Η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, μετά τις προεδρικές εκλογές στη Μεγαλόνησο, είναι επίσης ένα θέμα στο τραπέζι των συνομιλιών.  
Αλλα θέματα
Ο κ. Ερντογάν ζητήσει την επίσπευση της λειτουργίας του τεμένους στην Αθήνα, θέμα ύψιστης σημασίας για τον ίδιο.
Η Αθήνα θα επιδιώξει την αναγκαιότητα επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. 
Η σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκης - Κωνσταντινούπολης
Η ακτοπλοϊκή σύνδεση με τη Σμύρνη, αλλά και 
Η κατασκευή γέφυρας στα τελωνεία των Κήπων και στα Υψαλα.
Σχετικά με την επίσκεψη του κ. Ερντογάν στη Θράκη φαίνεται να έχει συμφωνηθεί παρασκηνιακά ο κ. Ερντογάν να αποφύγει ακραίες δηλώσεις και να τηρήσει χαμηλούς τόνους στις επαφές με τη μουσουλμανική μειονότητα 
Η κυβέρνηση ελπίζει σε μια αναβάθμιση των σχέσεων με την Τουρκία, με εκατέρωθεν οικονομικά οφέλη εν όψη του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών τον Φεβρουάριο, σε επίπεδο πρωθυπουργών, με τον Μπιναλί Γιλντιρίμ να ηγείται της τουρκικής αντιπροσωπείας. 
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου στην Αθήνα θα τον ακολουθεί ένας μικρός στρατός, ενώ βρίσκονται ήδη στην Αθήνα οι πρώτοι Τούρκοι κομάντος



Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ