BETTIE PAGE

Η Μπέτι Πέιτζ, ήταν το μυθικό «πιν απ γκερλ», της οποίας οι γυμνές φωτογραφίες προβλήθηκαν σε αφθονία σε προκλητικές, αλλά ωραίες, πόζες σε ανδρικά περιοδικά και ιδιωτικούς χώρους κατά μήκος της Αμερικής τη δεκαετία του '50 προετοιμάζοντας τη σεξουαλική επανάσταση της δεκαετίας του '60

Η κ. Πέιτζ, της οποίας η δημοτικότητα αναβίωσε λαμβάνοντας διαστάσεις λατρείας τα τελευταία 20 χρόνια, νοσηλεύτηκε για τρεις εβδομάδες με πνευμονία και επρόκειτο να πάρει εξιτήριο στις 2 Δεκεμβρίου, όταν υπέστη καρδιακή προσβολή, στις 11 Δεκεμβρίου του 2008, δήλωσε ο μάνατζέρ της, Μαρκ Ρέσλερ. 
Με τη χαρακτηριστική κατάμαυρη κόμη της, τα ψηλά τακούνια και τις θανατηφόρες καμπύλες, η κ. Πέιτζ ήταν το πιο διάσημο «πιν απ γκερλ» της μεταπολεμικής εποχής, έμπνευση για εκατομμύρια θαυμαστές, αλλά και για τη βιομηχανία μόδας. Επιπλέον, υπήρξε στόχος των ανακριτών του γερουσιαστή Εστες Κεφόβερ, που διεξήγαγαν έρευνες κατά της πορνογραφίας.
Στο απόγειο της δόξας της, το 1957, η Μπέτι Πέιτζ εξαφανίστηκε από το προσκήνιο και επί τρεις δεκαετίες η ιδιωτική της ζωή -δύο αποτυχημένοι γάμοι, ο αγώνας κατά της φτώχειας, οι ψυχικές διαταραχές και η απομόνωσή της στη Νότια Καλιφόρνια- υπήρξε μυστήριο για όλους, εκτός των στενών φίλων της.
Επειτα, στα τέλη της δεκαετίας του '80 και στις αρχές της δεκαετίας του '90, η Πέιτζ ανακαλύφθηκε ξανά και η αναγέννησή της άρχισε. Ο Ντέιβιντ Στίβενς, δημιουργός του ήρωα των κόμικ, αλλά και της μεγάλης οθόνης, Rocketeer, της έδωσε τον ρόλο της αγαπημένης του τελευταίου, χαρίζοντάς της την αθανασία. Οι σχεδιαστές μόδας υιοθέτησαν εκ νέου το στυλ Πέιτζ, η Ούμα Θέρμαν ενσάρκωσε την Μπέτι στο «Pulp Fiction» του Κουέιντιν Ταραντίνο, ενώ η Ντέμι Μουρ, η Μαντόνα και άλλες εμφανίστηκαν σε φωτογραφίες τύπου Πέιτζ.
Στην αγορά κυκλοφόρησαν κατά καιρούς τράπουλες Μπέτι Πέιτζ, βαλιτσάκια Μπέτι Πέιτζ, κούκλες, μπλούζες και πετσέτες θαλάσσης με τη μορφή της. Οι αφίσες της αναρτήθηκαν στα νάιτ κλαμπ. Οι οπαδοί της αυξήθηκαν με ταχύτατους ρυθμούς. Εκατοντάδες ιστοσελίδες εμφανίστηκαν, περιλαμβανομένης της δικής της, με 588 εκατομμύρια επισκέψεις σε διάστημα πέντε ετών. Βιογραφίες κυκλοφόρησαν, μεταξύ τους και η εκδοχή που εγκρίθηκε από την ίδια: «Μπέτι Πέιτζ: Η Ζωή ενός Μύθου των Πιν απ», γραμμένη από τους Κάρεν Εσεξ και Τζέιμς Σουάνσον, που δημοσιεύτηκε το 1996.

Πολυτάραχη ζωή


Η Μπέτι Πέιτζ υπήρξε άριστη μαθήτρια, φοίτησε στο Peabody College του Νάσβιλ, αλλά η σταδιοδρομία της στη διδασκαλία ήταν σύντομη. Δοκίμασε την τύχη της ως γραμματέας, παντρεύτηκε, χώρισε. Επί έτη, η Μπέτι Πέιτζ ζούσε με τα επιδόματα της κοινωνικής ασφάλειας. Αφού υπέστη νευρικό κλονισμό, συνελήφθη για επίθεση κατά της σπιτονοικοκυράς της και εστάλη σε ίδρυμα της Καλιφόρνια. Επειτα από χρόνια επανεμφανίστηκε ως αναγεννημένη χριστιανή. «Θέλω να με θυμούνται όπως ήμουν νέα, στη χρυσή μου εποχή», δήλωσε στους Λος Αντζελες Τάιμς το 2006.


Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ