ΤΟ "DIPLOMATIC CLUB SKOPJE" ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

Οι διπλωμάτες των Σκοπίων πρότειναν τη μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων από "Μέγας Αλέξανδρος" σε "Κίρο Γκλιγκόροφ" (πρώην πρόεδρος των Σκοπίων)



Συγκεκριμένα, η «Διπλωματική Λέσχη» των Σκοπίων δήλωσε την περασμένη Παρασκευή (10 Νοεμβρίου) ότι υποστήριξε πρωτοβουλίες για τη μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων και πρότεινε το όνομα του πρώτου Προέδρου της χώρας.

Η ιδέα, φαίνεται να γίνεται αποδεκτή και από τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ παρά τις έντονες αντιρρήσεις που διατύπωσε το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE του Nikola Gruevski. 

Ο διπλωματικός όμιλος των Σκοπίων, σε σχετική δήλωση, δήλωσε ότι η μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων στον «Κίρο Γκλίγκοροφ» θα απεικονίσει με τον πιο αξιοπρεπή τρόπο την εκτίμηση του σημαντικού ρόλου που διαδραμάτισε ο πρόσφατος πρόεδρος της χώρας στη διαδικασία την ίδρυση του σύγχρονου κράτους της ΠΓΔΜ και θα σφραγίσει ανεξίτηλα τη συλλογική μνήμη των πολιτών της.

Ο «Διπλωματικός Όμιλος των Σκοπίων» "Diplomatic Club Skopje" είναι μια ομάδα που αποτελείται κυρίως από πρώην και ενεργούς διπλωμάτες των Σκοπίων και αποσκοπεί στην «προώθηση της επαγγελματικής και κοινωνικής ζωής των διπλωματών στα Σκόπια». Μέλη της πρώην διπλωματικής υπηρεσίας των Σκοπίων, καθώς και ξένοι διπλωμάτες που υπηρετούν επί του παρόντος ή έχουν υπηρετήσει στα Σκόπια, έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν ως μέλη.

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, απαντώντας σε μια ερώτηση σχετικά με τη μετονομασία του αεροδρομίου, δήλωσε ότι θεωρεί την ιδέα της μετονομασίας του αεροδρομίου ως "Kiro Gligorov" ως αποδεκτή κατ 'αρχήν.

"Εκ πρώτης όψεως μου αρέσει αυτή η ιδέα, αλλά είμαι μόνο ένας από τους πολίτες της χώρας. Θέλω να ακούσω προσεκτικά όλους τους πολίτες, να αρχίσουμε μια συζήτηση και θα ακούσουμε τι θα πουν οι πολίτες", δήλωσε ο Ζάεφ.

Από την πλευρά τους, το δεξί εθνικιστικό κόμμα VMRO-DPMNE αντιτάχθηκε στη μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων και σημείωσε ότι «όταν θα επανέλθουν στην εξουσία, θα την ακυρώσουν και θα αποκαταστήσουν όλα όσα αποφασίσει ο Zaev και η κυβέρνησή του».

Η VMRO-DPMNE στη δήλωση Τύπου κατηγόρησε περαιτέρω τον Zoran Zaev και την κυβέρνησή του ότι «υπονομεύει τα εθνικά συμφέροντα» στην ΠΓΔΜ και σημείωσε ότι «η πρόθεση να μετονομάσουμε το αεροδρόμιο των Σκοπίων είναι η τελευταία από μια σειρά παραχωρήσεων του Zaev εναντίον της χώρας».

Το αεροδρόμιο των Σκοπίων, το οποίο ήταν γνωστό στο παρελθόν ως «Petrovice», μετονομάστηκε τον Δεκέμβριο του 2016 από την κυβέρνηση του Νικολά Γκρουέφσκι εκείνη την εποχή σε «Μέγα Αλέξανδρο» - ένα όνομα που εξόργισε την Ελλάδα.

Στο αεροδρόμιο, ένα άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου εγκαταστάθηκε επίσης από την τουρκική εταιρεία TAV, η οποία διαχειρίζεται το αεροδρόμιο των Σκοπίων.

Σκέψεις για αλλαγή ονόματος

Πρόσφατα, ο Ζαέφ, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Antenna M του Μαυροβουνίου, έδειξε έτοιμος να συζητήσει μια αλλαγή ονόματος για τη χώρα του, ώστε να καταλήξει σε συμφωνία με την Ελλάδα, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, η επιθυμία του είναι οι καλές σχέσεις γειτονίας με την Ελλάδα, η οποία, προκειμένου να επιτευχθεί, πρέπει να περιλαμβάνει συμφωνία για το θέμα του ονόματος.



«Είναι σημαντικό να επικεντρωθούμε στο πρόβλημα που έχει η Ελλάδα με το συνταγματικό μας όνομα, πιστεύω ότι θα υπάρξει μια λύση και ένας τρόπος για να βγάλουμε το νέο όνομα.» Τελικά, αυτό που είναι σημαντικό για μας είναι να βρούμε μια λύση για το όνομα, διότι όχι μόνο θα λάβουμε πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ αλλά και θα μπορέσουμε να αρχίσουμε διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση », δήλωσε ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων. Υπογράμμισε επίσης ότι η πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ αποτελεί κίνητρο για την εξεύρεση μιας «κοινής γλώσσας» με την Ελλάδα.





Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ