ΙΣΡΑΗΛ - ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΩΣΑΙΚΟ 1500 ΕΤΩΝ

Ένα πάτωμα με μωσαϊκό 1.500 ετών με ελληνική γραφή αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών για την εγκατάσταση καλωδίων επικοινωνίας στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ 


Πρόκειται για μια σπάνια ανακάλυψη ενός αρχαίου λειψάνου αλλά και ενός ιστορικού κειμένου ταυτόχρονα.


Η επιγραφή αναφέρει τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Ιουστινιανό του 6ου αιώνα καθώς και τον Κωνσταντίνο, ο οποίος υπηρέτησε ως ηγούμενος εκκλησίας που ιδρύθηκε από τον Ιουστινιανό στην Ιερουσαλήμ. Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι θα τους βοηθήσει να κατανοήσουν τα κτίρια του Ιουστινιανού στην πόλη.


Η πλήρης επιγραφή αναφέρει: 


"Ο πιο ευσεβής Ρωμαίος αυτοκράτορας Φλάβιος Ιουστινιανός και ο πιο ευγενικός ιερέας και ηγούμενος, Κωνσταντίνος, ανέστησαν το κτίριο στο οποίο (αυτό το μωσαϊκό) κάθισε κατά την 14η ένδειξη".


Η ένδειξη είναι μια αρχαία μέθοδος μέτρησης ετών που χρησιμοποιήθηκε για φορολογικούς σκοπούς. Οι αρχαιολόγοι δήλωσαν ότι η επιγραφή προτείνει το ψηφιδωτό που χρονολογείται στο έτος 550/551 μ.Χ.


Ο Ιουστινιανός ήταν ένας από τους σημαντικότερους ηγέτες της βυζαντινής εποχής. Το 543 μ.Χ. ίδρυσε την Εκκλησία της Νέας Ιερουσαλήμ - μια από τις μεγαλύτερες χριστιανικές εκκλησίες στην ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και τη μεγαλύτερη στην Ιερουσαλήμ την εποχή εκείνη.


"Το γεγονός ότι η επιγραφή επέζησε ήταν ένα αρχαιολογικό θαύμα", δήλωσε σε δήλωσή του ο David Gellman, διευθυντής της ανασκαφής εξ ονόματος της Αρχής Ισραηλινών Αρχαιοτήτων.


"Κάθε αρχαιολόγος ονειρεύεται να βρει μια επιγραφή στις ανασκαφές, ειδικά ένα τόσο καλά διατηρημένο και σχεδόν εντελώς άθικτο".


Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το κτίριο του οποίου το ψηφιδωτό ήταν κάποτε μέρος, που βρίσκεται δίπλα στην Πύλη της Δαμασκού της Παλιάς Πόλης, χρησιμοποιήθηκε ως ξενώνας για προσκυνητές.


Το ψηφιδωτό, το οποίο αποκαλύφθηκε στα μέσα ενημέρωσης την Τετάρτη, ανακαλύφθηκε νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι. Οι εμπειρογνώμονες συντήρησης έχουν αφαιρέσει το ψηφιδωτό και το επεξεργάζονται σε ειδικό εργαστήριο.


[Reuters]


Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ