ΗΜΕΡΑ ΡΩΣΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ


Η 6η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως Ημέρα Ρωσικής Γλώσσας, προς τιμήν του κορυφαίου λογοτέχνη και ποιητή της Ρωσίας, Αλεξάντρ Σεργκέγεβιτς Πούσκιν, ο οποίος γεννήθηκε την ίδια ημέρα στις 6 Ιουνίου του 1799.





Η ρωσική γλώσσα ανήκει στην οικογένεια των Ινδοευρωπαϊκών γλωσσών. Στη διαμόρφωση της καθοριστικό ρόλο έπαιξαν οι μοναχοί Κύριλλος και Μεθόδιος από τη Θεσσαλονίκη, καθώς και ο Αγιορείτης μοναχός Μάξιμος ο Γραικός, με τη δημιουργία του ρωσικού αλφάβητου τον 9ο αιώνα με σκοπό τη διάδοση της Αγίας Γραφής στους σλαβόφωνους.
Το ρωσικό αλφάβητο προέρχεται από το Κυριλλικό -μια παραλλαγή του ελληνικού (βυζαντινού)- και αποτελείται από 33 γράμματα: 21 σύμφωνα και 10 φωνήεντα, καθώς και από το "μαλακό" και το "σκληρό" σημείο, που αν και δεν αποτελούν από μόνα τους φωνήματα, καθορίζουν τις ιδιότητες των γραμμάτων που προηγούνται.



Διαθέτει πτωτικό σύστημα με έξι πτώσεις στον ενικό και στον πληθυντικό αριθμό, ενώ η σύνταξη και η γραμματική της παρουσιάζει μεγάλη ομοιότητα με την αρχαία ελληνική. Ακόμα και στο λεξιλόγιo της η ρωσική γλώσσα παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με τα Ελληνικά. Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε κάποιες ρωσικές λέξεις που είναι όμοιες ακόμα και στη γραφή τους με τα Ελληνικά.



Σημαντικό ρόλο στην εξέλιξή της ρωσικής γλώσσας έπαιξε ο μεγάλος Ρώσος διαφωτιστής και επιστήμονας Μιχαήλ Λομονόσωφ (1711 – 1765) ο οποίος καθιέρωσε τη χρήση της στη λογοτεχνία και στα γράμματα. Στη αρχή του 19ου αιώνα, ο μεγάλος Ρώσος ποιητής Αλεξάντρ Πούσκιν κατάφερε να εκσυγχρονίσει τη ρωσική γλώσσα, σταθεροποιώντας και καθορίζοντας τους γραμματικούς και συντακτικούς της κανόνες. Ο ίδιος είχε πει χαρακτηριστικά : «Η ελληνική γλώσσα χάρισε στη σλαβική τους νόμους της δικής της καλομελετημένης γραμματικής, τους θαυμάσιους τρόπους της, τη μεγαλόπρεπή ροή του λόγου, με άλλα λόγια, την υιοθέτησε απαλλάσσοντάς την έτσι από τις αργές χρονοβόρες βελτιώσεις».
Η ρωσική γλώσσα και λογοτεχνία βρίσκεται στην ακμή της τον 19ο αιώνα, με τους μεγάλους συγγραφείς – Τολστόι, Ντοστογιέβσκι, Τουργκένιεφ, Γκόγκολ και Τσέχωφ κ.α. - να δημιουργούν τα γνωστά σε όλον τον κόσμο αριστουργήματά τους.


Σήμερα, η Ρωσική γλώσσα ομιλείται από περίπου 250 εκατομμύρια ανθρώπους, είναι η περισσότερο ομιλούμενη από τις Σλαβικές γλώσσες και η 5η σε σειρά μητρική γλώσσα στην Ευρώπη. Στη Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι Έλληνες επιλέγουν να μάθουν τη Ρωσική γλώσσα για διάφορους λόγους, είτε ακαδημαϊκούς, είτε επαγγελματικούς. Σε ακαδημαϊκό επίπεδο, η ρωσική γλώσσα διδάσκεται στο Τμήμα Ρωσικής Γλώσσας και Φιλολογίας και Σλαβικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη) και στο Τμήμα Γλωσσών, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (Κομοτηνή).


Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ