ΕΝΑΣ ΔΙΑΚΟΠΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΤΡΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΦΑΓΗΤΟΥ

Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει μια υποομάδα νευρώνων στον εγκέφαλο του ποντικού που, αμέσως μετά την ενεργοποίησή τους, προκαλούν άμεση κατανάλωση φαγητού. 





Επιπλέον, η επαναλαμβανόμενη διέγερση αυτών των νευρώνων με την πάροδο του χρόνου προκάλεσε την αύξηση του βάρος των ποντικών. 

Η ζώνη incerta (ZI) είναι ένα σχετικά μικρό τμήμα του εγκεφάλου. Συγκεκριμένα, οι ασθενείς που λαμβάνουν βαθιά εγκεφαλική διέγερση του υποθαλάμου, ο οποίος περιλαμβάνει το ZI, για τη θεραπεία διαταραχών κίνησης μπορεί να παρουσιάσουν χαρακτηριστικά εξαμελούς διατροφής. Για να διερευνήσουμε με μεγαλύτερη λεπτομέρεια το φαινόμενο αυτό, ο Xiaobing Zhang και ο Anthony N. van den Pol επισημαίνουν optogenetically τους GABA νευρώνες στα ZIs των ποντικών. Διαπίστωσαν ότι η διέγερση των νευρώνων του ZI GABA με τους νευράξονες που εκτείνονται στον παρακοιλιακό θάλαμο (PVT) προκάλεσε άμεση κατανάλωση φαγητού, μόλις δύο με τρία δευτερόλεπτα μετά την διέγερση. Μέσα σε δέκα λεπτά συνεχούς διέγερσης με ZI GABA, τα ποντίκια κατανάλωσαν ταχέως το 35% των καθημερινών αποθεμάτων τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, που προορίζονταν να καταναλωθούν σε 24ωρη βάση. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η γκρελίνη, μια ορμόνη που σηματοδοτεί μια μειωμένη ενεργειακή κατάσταση στο έντερο, διεγείρει τους νευρώνες ZI GABA. 

Μετά την διέγερση της υποομάδας των νευρώνων ZI για πέντε λεπτά κάθε τρεις ώρες για μια περίοδο δύο εβδομάδων, τα ποντίκια αύξησαν σημαντικά την πρόσληψη τροφής και κέρδισαν βάρος. 

Ωστόσο, μόλις τελείωσε η φωτοδιέγερση, τα ποντίκια παρουσίασαν σημαντικά μειωμένη πρόσληψη τροφής σε σύγκριση με αυτή των υπολοίπων. 

Τέλος, οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι η διέγερση των διεγερτικών αξόνων από τον παρασουβθαλαμικό πυρήνα σε PVT ή η άμεση διέγερση των νευρώνων του γλουταμικού στην PVT μείωσε την πρόσληψη τροφής.


Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ