ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ ΣΥΝΤΡΙΒΟΝΤΑΙ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΤΖΑΜΙΑ

Πολλοί απο εσάς, σίγουρα έχετε δεί πουλιά να συντρίβονται στα παράθυρά σας.  Είναι τόσο θλιβερό ! Γιατί όμως τα πουλιά το κάνουν αυτό και τι μπορείτε να κάνετε για να το αποτρέψετε;



Αυτή η συμπεριφορά δυστυχώς σημειώνεται σε όλο τον κόσμο,  ενώ έχει αποδειχθεί ότι τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο πουλιά πεθαίνουν κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω των συγκρούσεων σε παράθυρα.



Εικόνα μέσω του Bike Blog του Mike


Γιατί όμως τα πουλιά χτυπούν τα παράθυρα; Γιατί απλώς τα πουλιά δεν βλέπουν τον κόσμο όπως τα θηλαστικά. Μερικές φορές τα πουλιά δεν αντιλαμβάνονται τα παράθυρα ως εμπόδιο. Αντ 'αυτού, οι αντανακλάσεις στο γυαλί φαίνονται σαν ανοιχτοί χώροι, έτσι ώστε να πετάξουν με πλήρη ταχύτητα στο παράθυρο.


Επίσης, αυτό που αναγνωρίζουμε ως απλή αντανάκλαση σε ένα παράθυρο μπορεί να μοιάζει με ένα άλλο πουλί σε ένα πουλί.

Τα περισσότερα πουλιά που είναι ενεργά κατά τη διάρκεια της ημέρας έχουν τα μάτια και από τις δύο πλευρές των κεφαλών τους. Αυτό τους δίνει ένα ευρύ οπτικό πεδίο - ένα πλεονέκτημα για την ανίχνευση των αρπακτικών. Αλλά αυτό το πλεονέκτημα έρχεται σε βάρος της αντίληψης του βάθους, η οποία εξαρτάται από αλληλεπικαλυπτόμενα πεδία θέασης που σχηματίζονται από τα δύο μάτια. Η έλλειψη αντίληψης του βάθους μπορεί να συμβάλει στην εσφαλμένη πεποίθηση των πτηνών ότι η αντανάκλαση  που βλέπει είναι ένα άλλο πουλί.


Επίσης, τα πτηνά αντιλαμβάνονται τα χρώματα διαφορετικά από τα θηλαστικά. Είναι πιθανό ότι τα πουλιά μπορούν να δουν χρώματα και εντάσεις πέρα ​​από αυτό που οι άνθρωποι μπορούν να δουν. Στα μάτια ενός πουλιού, η αντανάκλαση στο παράθυρο μπορεί να είναι αρκετά φωτεινή ώστε να μοιάζει με ένα πραγματικό πουλί.

Ίσως παρατηρήσετε ότι οι περισσότερες από τα συγκρούσεις των πτηνών σε τζάμια συμβαίνουν την άνοιξη. Αυτό συμβαίνει εν μέρει επειδή η αρχή της άνοιξης είναι το πρώτο μισό της εποχής αναπαραγωγής, όταν τα αρσενικά πουλιά ορίζουν και υπερασπίζονται τα εδάφη. Τα παράθυρά σας ενδέχεται να βρίσκονται εντός επιλεγμένου εδάφους ενός πουλιού. Το πουλί βλέπει την αντανάκλασή του ως εισβολέα, οπότε επιτίθεται.





Υπάρχει όμως κι ένας άλλος λόγος για τα ατυχήματα που μπορεί να συμβούν περισσότερο την άνοιξη. Αυτή είναι και η αρχή της εποχής της μετανάστευσης. Τον Μάρτιο, τον Απρίλιο και τον Μάιο, πολλά μεταναστευτικά είδη κινούνται προς βορρά για να δημιουργήσουν περιοχές αναπαραγωγής. Έτσι, υπάρχει μεγάλη κίνηση των πτηνών που θα αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης συγκρούσεων στα παράθυρα.


Πώς όμως μπορείτε να εμποδίσετε τα πουλιά να σπάσουν στα παράθυρά σας;


Δεν είναι εύκολο. Το κλείσιμο των κουρτινών δεν θα λειτουργήσει, αφού το πουλί θα μπορέσει ακόμα να δει αντανακλάσεις.


Εδώ είναι μερικά πράγματα που μπορείτε να δοκιμάσετε:


- Καλύψτε το γυαλί στο εξωτερικό με το τζάμι ή το δίχτυ τουλάχιστον 3 ίντσες από το γυαλί, τεντωμένο αρκετά για να αναπηδήσει τα πουλιά μακριά πριν να χτυπήσει το ποτήρι.


- Μετακινήστε τους τροφοδότες πουλιών σας. Τοποθετήστε τροφοδότες πουλιών σε απόσταση μικρότερη των 3 ποδιών ή περισσότερο από 30 πόδια μακριά από τα παράθυρα.


- Προσαρμόστε τις χαλκομανίες απευθείας στο εξωτερικό των παραθύρων για να σπάσετε τις αντανακλάσεις. Τα αυτοκόλλητα πρέπει να τοποθετούνται πολύ πιο πυκνά από ό, τι προτείνει ο κατασκευαστής, ιδανικά ακολουθώντας τον κανόνα 2 × 4.


- Την άνοιξη και το φθινόπωρο, τα φωτεινά φώτα της πόλης μπερδεύουν τα πουλιά που μεταναστεύουν κατά τη διάρκεια της νύχτας, παρασύροντάς τα σε πόλεις και αποκρύπτοντας τα βοηθήματα ναυσιπλοΐας. Μόλις παγιδευτούν στον λαβύρινθο που εμφανίζεται στο παράθυρο της πόλης, μπορεί να χτυπήσουν παράθυρα απευθείας ή να περιστρέφονται στα κτίρια μέχρι να καταρρεύσουν από την εξάντληση. Για να αποφύγετε τις συγκρούσεις στα παράθυρα κατά τη διάρκεια της μετανάστευσης, βεβαιωθείτε ότι τα εξωτερικά φωτιστικά σας είναι καλά θωρακισμένα και δεν προκαλούν εκθαμβωτική λάμψη.


- Δέντρα ή θάμνοι φυτευμένοι πολύ κοντά και μπροστά στα παράθυρα μπορεί να βοηθήσουν να διακόψετε ή να μειώσετε τις αντανακλάσεις. Αυτό μπορεί να βοηθήσει να καταστεί το παράθυρο λιγότερο εμφανές για τα πουλιά.


- Αφήστε τα παράθυρά σας να παραμείνουν βρώμικα: είναι πιο ορατά με αυτόν τον τρόπο!


Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ