Η ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 1908 ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ


Η διαδρομή της γυναίκας απο το να είναι συνόνυμη με την κουζίνα μέχρι να φτάσει να ταξιδέψει στο φεγγάρι, πέρασε απο πολλά και μακρόχρονα στάδια. Οι γυναίκες έχουν διανύσει πολύ δρόμο μέχρι σήμερα... 




Η Ημέρα των Γυναικών αποτελεί ένα σύμβολο του εορτασμού αυτής της πορείας, και των δικρίσεων που οι γυναίκες που έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν και να ανοίξουν τα φτερά τους
Ας ρίξουμε μια ματιά στο πώς 8η Μαρτίου έγινε γνωστή ως Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας.



1908
Η Διεθνής  Ένωση  Κυριών (ILG) διοργανώνει δύο μαζικές διαδηλώσεις-απεργίες στη Νέα Υόρκη για να διαμαρτυρηθούν εναντίον των πολλών ωρών εργασίας, χαμηλούς μισθούς και τις συνθήκες εργασίας για τις γυναίκες που εργάζονταν στη βιομηχανία ενδυμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

1909
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αμερικής ανέδειξε την 28η Φλεβάρη του 1909 ως Ημέρα της Γυναίκας σε ανάμνηση της απεργίας του ILG.

1910
Οι Σοσιαλιστές οργανώνουν Διεθνές Συνέδριο των γυναικών που εργάζονται στην Κοπεγχάγη. Η Γερμανίδα κομμουνιστής ηγέτης Κλάρα Τσέτκιν πρότεινε την ιδέα της Ημέρας της Γυναίκας.

1911
Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε στην Αυστρία, τη Δανία, τη Γερμανία και την Ελβετία στις 19 Μαρτίου.

1912
Οι διακινούμενοι εργαζόμενοι σε πάνω από 51 χώρες, πολλές από αυτές  γυναίκες, απεργούν  κατά  της μείωσης μισθών  κατά δύο ώρες  στο Lawrence, Massachusetts. 
Η απεργία συνεχίστηκε για δύο μήνες. Η περίφημη ομιλία της συνδικαλίστριας Εργασίας Rose Schneiderman με μοτο "Ψωμί και Τριαντάφυλλα" κάνει έκκληση για δίκαιες αμοιβές και αξιοπρεπείς συνθήκες στις Βιομηχανίες.

1913
Η Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε στη Ρωσία την τελευταία Κυριακή του Φλεβάρη 1913.

1914
Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται στις 8 Μαρτίου στη Γερμανία για να πιέσει να δοθεί στις γυναίκες το δικαίωμα του εκλέγειν και να κατέχουν δημόσια αξιώματα.

1917
Διαδηλώσεις για IWD σε Αγία Πετρούπολη, Ρωσία, όπου οι γυναίκες απαίτησαν «ψωμί και ειρήνη» γέννησε την επανάσταση του Φεβρουαρίου. Αυτό τελικά έφερε τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο στο τέλος του και την πτώση του καθεστώτος του Τσάρου.

1977
Τα  Ηνωμένα Εθνη αναγνωρίζουν την 8η του Μαρτίου ως Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των γυναικών και την παγκόσμια ειρήνη.


Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ