NEW YORK - "A WORLD OF EMOTIONS - ANCIENT GREECE 700BC-200-AD"

Εκθεση με θέμα "Ένας Κόσμος Συναισθημάτων -
Αρχαία Ελλάδα, το 700 π.Χ. - 200 μ.Χ."πραγματοποιεί στην Νέα Υόρκη από
24 Μαρτίου  έως 9 Ιουνίου, 2017 το Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο


Την άποψη αποκλειστικά στο Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Υόρκης, 


Η έκθεση συγκεντρώνει περισσότερα από 130 αριστουργήματα από μερικά από τα καλύτερα μουσεία του κόσμου όπως το Μουσείο της Ακρόπολης, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, το Λούβρο, το Βρετανικό Μουσείο, τα Μουσεία του Βατικανού και μεταξύ άλλων, επιχειρεί να διερευνήσει τις ιδέες και τις στάσεις των ανθρώπων στην κλασική αρχαιότητα τη συγκίνηση και τους τρόπους με τους οποίους αποτυπώθηκαν τα συναισθήματα, αποκαλύπτοντας πως κάποια είναι εντυπωσιακά οικεία σε μας και μερικά άλλα, συγκλονιστικά άγνωστα. Παρά το γεγονός ότι η αρχαία Ελλάδα,  συχνά λέγεται,  ότι είχε πλημμυρίσει με το φως της λογικής, Ένας Κόσμος Συναισθημάτων απογυμνώνει την πολύ διαφορετική πραγματικότητα  στην Ιλιάδα, της οποίας η πρώτη λέξη είναι Μένης: οργή.





Η έκθεση διοργανώθηκε από μια ομάδα διακεκριμένων επιμελητών επισκεπτών για περισσότερα από τέσσερα χρόνια και παρουσιάζει έργα ζωγραφικής, βάζα, γλυπτά (και αγάλματα σε φυσικό μέγεθος από την Ακρόπολη με ανάγλυφα από τα νεκροταφεία), θεατρικές μάσκες, φυλαχτά, νομίσματα, και αναθηματικές προσφορές, μεταξύ άλλων αντικείμενα από τις αρχές του 7ου αιώνα π.Χ. (που είναι η παραδοσιακή ημερομηνία της Ιλιάδας), στα τέλη του 2ου αιώνα μ.Χ. (η αρχή του τέλους της παγανιστικής αρχαιότητας). Πολλοί θα είναι στην άποψη στις Ηνωμένες Πολιτείες για πρώτη φορά, και μερικοί θα τα δουν για πρώτη φορά έξω από την Ελλάδα. Ολα, αυτά τα αντικείμενα παρέχουν μια κατάλληλη ευκαιρία για να σκεφτούμε το ρόλο των συναισθημάτων στην προσωπική, κοινωνική και πολιτική μας ζωή, ενώ παράλληλα θα βοηθήσουν να προωθηθεί το σχετικά νέο πεδίο της ιστορίας των συναισθημάτων.






Ο Επιμελητής Άγγελος Χανιώτης γράφει στην εισαγωγή του στον κατάλογο της έκθεσης: 
«Τα συναισθήματα δεν είναι ένα  καθολικά ελληνικό φαινόμενο. Κάθε ιστορικό γεγονός, από έναν πόλεμο ως μια οικονομική κρίση, μια οικολογική καταστροφή ή οι αμερικανικές εκλογές, κάθε κείμενο που μπορεί να πέσει στα χέρια ενός ιστορικού -από ένα τραγούδι και μια ομιλία σε γήπεδο  σε ένα γράμμα ή μια συνταγή-και σχεδόν κάθε αντικείμενο του υλικού πολιτισμού, από τον Παρθενώνα και ένα μνημείο νίκης εως κι ένα φόρεμα ή ένα δοχείο ανακύκλωσης, άμεσα ή έμμεσα σχετίζονται με το συναίσθημα: αποστροφή, περιφρόνηση, το φόβο, το θάρρος, τη χαρά, τη θλίψη, την ελπίδα, το φθόνο, την αγάπη, τη στοργή, το μίσος, η ζήλια , την επιθυμία, τον θυμό, την αγανάκτηση, την υπερηφάνεια και ευγνωμοσύνη. Κάθε κείμενο και κάθε εικόνα προσδιορίζεται από τα συναισθήματα, είτε επειδή τα εκφράζει, τα αντιπροσωπεύει, τα περιγράφει, προκαλεί, κρύβει, καταστέλλει ή αποτρέπει τα συναισθήματα, είτε επειδή διεγείρει συναισθηματικές αναμνήσεις. Μεταδίδεται μέσω των αιώνων, που ενσωματώνονται στην εκπαίδευση, και αυξημένα στο καθεστώς του «κλασικού», η ελληνική τέχνη και η λογοτεχνία έχουν υπερβεί τα εθνικα, γεωγραφικά και χρονολογικά σύνορά τους και έχουν αποκτήσει καθολική αξία, εμπνέει τις σκέψεις και την αντιμετώπιση τους σε άνδρες και τις γυναίκες κάθε χρόνο και πολιτισμό με τα θεμελιώδη προβλήματα της ανθρώπινης φύσης και τις αρχετυπικό συναισθηματικές συγκρούσεις. "


Άγγελος Χανιώτης, Επιμέλεια έκθεσης και καθηγητής της Αρχαίας Ιστορίας και Κλασικών
     Institute for Advanced Study, Princeton, NJ

Η έκθεση θα λειτουργεί απο

Δευτέρα - Σάββατο: 10 π.μ. έως 18:00

Πέμπτη μέχρι τις 21:00

Η είσοδος θα είναι ΔΩΡΕΑΝ


Την έκθεση "Ένας Κόσμος των Συναισθημάτων: Αρχαία Ελλάδα, το 700 π.Χ. - 200 μ.Χ". επιμελούνται:


Άγγελος Χανιώτης, Καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας και Κλασικών

Institute for Advanced Study, Princeton

Νικόλαος Καλτσάς, Ομότιμος Διευθυντής

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Ιωάννης Μυλωνόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Τέχνης, Αρχιτεκτονικής και Αρχαιολογίας

Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης

Οι δανειστές  της Έκθεσης:


ΕΛΛΑΔΑ

Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
Αρχαιολογική Συλλογή Αχαρνών, Εφορεία Ανατολικής Αττικής
Αθήνα, Μουσείο της Ακρόπολης
Αθήνα, Αρχαιολογικό Μουσείο Κεραμεικού
Αθήνα, Επιγραφικό και Νομισματικό Μουσείο
Αθήνα, Μουσείο Αρχαίας Αγοράς
Αθήνα, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Δήλος, Αρχαιολογικό Μουσείο
Ηράκλειο, Αρχαιολογικό Μουσείο
Ιωάννινα, Αρχαιολογικό Μουσείο
Λάρισα, Διαχρονικό Μουσείο
Μαραθώνας, Αρχαιολογικό Μουσείο
Πειραιάς, Αρχαιολογικό Μουσείο
Πέλλα, Αρχαιολογικό Μουσείο
Σάμου, Αρχαιολογικό Μουσείο Πυθαγορείου
Σάμου, Αρχαιολογικό Μουσείο Βαθέως
Θήρας, Αρχαιολογικό Μουσείο
Θεσσαλονίκη, Αρχαιολογικό Μουσείο
Θήβα, Αρχαιολογικό


Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ