ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΤΗ ΓΕΝΕΥΗ




Ξεκίνησαν σήμερα επίσημα οι συνομιλίες στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων της Κύπρου και των διαπραγματευτών τους, για την "επίλυση" του Κυπριακού 

Τους κ.κ. Αναστασιάδη και Ακιντζί  υποδέχθηκε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Εσπεν Μπαρθ Άιντε, η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ στην Κύπρο κα Ελίζαμπεθ Σπέχαρ και ο Γενικός Διευθυντής του Γραφείου των ΗΕ στη Γενεύη κ. Μάικλ Μόλερ.

Με 25μελή αντιπροσωπεία βρίσκεται στη Γενεύη ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί ενώ 16 δημοσιογράφοι, φωτογράφοι και κινηματογραφιστές από τα κατεχόμενα καλύπτουν τις συνομιλίες της Γενεύης.  Ακόμα δεν έχει φθάσει στην Γενεύη ο πρόεδρος του ΚΕΕ και “πρωθυπουργός”, Χουσείν Οζγκιουργκιούν ο οποίος αναμένεται με πολυμελή ομάδα, ενώ στη Γενεύη βρίσκεται και ο Σερντάρ Ντενκτάς, πρόεδρος του ΔΚ και “αναπληρωτής πρωθυπουργός”.
Ο Γενικός Διευθυντής του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη Μάικλ Μόλλερ με ανάρτησή του στο twitter καλωσόρισε με ικανοποίηση τις συνομιλίες για το Κυπριακό στα Ηνωμένα `Εθνη στη Γενεύη.
Ο κ. Μόλλερ εξέφρασε την ευχή “το πνεύμα ειρήνης της Γενεύης” να καθοδηγήσει τις διαδικασίες.


Πρώτο θέμα στην ατζέντα το περιουσιακό 
με την τ/κ πλευρά να προτάσει τη "συναισθηματική πλευρά" του θέματος προκειμένου να αιτιολογήσει την πρόθεσή της για μη επιστροφή των κατεχομένων περιουσιών της ε/κ κοινότητας.

Αναφερόμενοι  στον "συναισθηματικό δεσμό" ισχυρίζεται ότι οι τ/κ ένοικοι έχουν ζήσει περισσότερο μέσα στις περιουσίες (κατοικίες) των  ε/κ ιδιοκτητών τους και έχουν αναπτύξει "συναισθηματικές ρίζες" με τις οικίες αυτές και τον τόπο. 

Εξίσου σημαντικό ζήτημα είναι και η διαχείριση περιπτώσεων  ε/κ  ιδιοκτησιών  που έχουν μετέπειτα πωληθεί παρανόμως π.χ. σε ευρωπαίους, ή τι μέλλει γενέσθαι με την τύχη περιουσιών σε περιοχές που θα επιστραφούν.  

Το περιουσιακό, είναι μια από τις 14 τουλάχιστον πτυχές στις οποίες αναζητούνται συγκλίσεις και γεφύρωση των σημαντικών διαφορών που συνεχίζουν να διαπιστώνονται. 

Διαβάστε επίσης


Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ