ΝΕΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΟ ΤΑΦΟ


Ο  τάφος  του Ιησού Χριστού,  άνοιξε για πρώτη φορά μετά από 500 χρόνια, για να έρθει στο φώς μια ακόμα θαυματουργή ανακάλυψη μέσα



Για δεκαετίες μαινόταν  η συζήτηση  για το αν η Εκκλησία του Παναγίου Τάφου στην Ιερουσαλήμ είναι πραγματικά η περιοχή του πιο διάσημου θαύματος στον κόσμο .

Το ιερό υποτίθεται ότι περιείχε τον τάφο, όπου το σώμα του Ιησού Χριστού ετάφη για τρεις μέρες μετά τη σταύρωσή του.

Ο τάφος έχει σφραγιστεί από μάρμαρο τουλάχιστον από το 1555 - και ενδεχομένως αιώνες περισσότερο - για να το προστατεύσει από τους προσκυνητές και να διαφυλαχθούν τα ιερά κειμήλια.

Μια σειρά αρχαίων  βιβλίων περίπου 2.000 ετών αποτελούν την παλαιότερη γραπτή αναφορά στον Ιησού Χριστό
«Το ιερό έχει καταστραφεί πολλές φορές από πυρκαγιές, σεισμούς, και εισβολές στο πέρασμα των αιώνων με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουμε πραγματικά αν το είχαν κατασκευάσει στην ίδια ακριβώς θέση κάθε φορά.

"Αλλά αυτό φαίνεται να είναι ορατή απόδειξη ότι το σημείο που οι προσκυνητές λατρεύουν σήμερα είναι πραγματικά ο ίδιος τάφος που ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Κωνσταντίνος και οι Σταυροφόροι βρέθηκαν τον 4ο αιώνα . 

Εκτός από την πλάκα από ασβεστόλιθο, πάνω στην οποία τοποθετήθηκε το σώμα του Ιησού μετά τη Σταύρωση, οι ερευνητές ανακάλυψαν μια δεύτερη γκρίζα μαρμάρινη πλάκα, που κανείς δεν γνώριζε ότι υπήρχε, πάνω στην οποία ήταν χαραγμένος ένας σταυρός, ο οποίος πιστεύεται ότι σκαλίστηκε τον 12ο αιώνα από τους Σταυροφόρους.





Ο αρχαιολόγος Fredrik Hiebert του «National Geographic», δήλωσε:
Το πιο εκπληκτικό πράγμα για μένα ήταν όταν αφαιρέθηκε το πρώτο στρώμα και βρήκαμε ένα δεύτερο κομμάτι από μάρμαρο. Ήταν γκρι, όχι κρεμ, όπως το εξωτερικό, και ακριβώς στη μέση ήταν χαραγμένος ομοιόμορφα ένας σταυρός. Δεν είχαμε ιδέα ότι ήταν εκεί».




«Όταν συνειδητοποίησα τι είχαμε βρει τα γόνατά μου έτρεμαν λίγο." είπε ο αρχαιολόγος Fredrik T. Hiebert

Εγκαινιάστηκε στην παρουσία των ηγετών των εκκλησιών των Ελλήνων και Αρμενίων Ορθοδόξων  και των Φραγκισκανών μοναχών, οι οποίοι μοιράζονται την ευθύνη για την εκκλησία.

Και ο Fredrik προσθέτει: «Βγήκαν με  μεγάλα χαμόγελα στο πρόσωπό τους. Στη συνέχεια, πήγαν μέσα  οι μοναχοί  και ήταν όλοι χαμογελαστοί.

"Ήμασταν όλοι πραγματικά περίεργοι. Στη συνέχεια πήγαμε και κοιτάξαμε στον τάφο, και είδαμε πολλά μπάζα. Έτσι δεν ήταν άδειο, ακόμα κι αν δεν υπήρχαν αντικείμενα ή οστά. "

Οι διαπραγματεύσεις για το άνοιγμα του τάφου για ζωτικές επισκευές άρχισαν το 1959, αλλά όλες οι αποφάσεις έπρεπε να συμφωνηθούν από "επιτροπή στάτους κβο» των τριών θρησκευτικών ηγετών.

Η επιτροπή συχνά δυσκολεύεται να συμφωνήσει, στο να κάνει οποιεσδήποτε αλλαγές ή επισκευές 

Το κλειδί για την Εκκλησία του Παναγίου Τάφου διατηρείται από μια μουσουλμανική οικογένεια που ξεκλειδώνουν το κτίριο κάθε πρωί τα τελευταία 500 χρόνια.

«Υπάρχει μια σκάλα από την κύρια είσοδο του ναού, που δεν έχει μετακινηθεί για 240 χρόνια και ακόμα δεν έχουν καταλήξει σε απόφαση. Ονομάζεται η ακίνητη σκάλα. Έτσι, το γεγονός πως τελικά επέτρεψαν να πραγματοποιηθεί το έργο αυτό είναι ένα θρίαμβος της διαπραγμάτευσης. "

Ο τάφος προσελκύει χιλιάδες προσκυνητές κάθε μέρα και έτσι η ομάδα έκανε λιγότερο από τρεις ημέρες για να καθαρίσει και να εξερευνήσει τον τάφο.

Η ομάδα συγκέντρωσε τόσα πολλά δεδομένα που θα χρειαστούν μήνες για την ανάλυση, μετά την οποία θα έχουν αρκετές πληροφορίες για να δημιουργήσουν μια εικονική αναπαράσταση του τάφου που ο καθένας θα μπορεί να τη δεί.

Οπως   αναφέρει ο Fredrick  "Χωρίς κόκαλα ή αντικείμενα δεν πρόκειται ποτέ να είμαστε σε θέση να πούμε με σιγουριά ότι αυτός ήταν ο τάφος του Χριστού. "Αυτό όμως είναι ένα θέμα πίστης, όπως ήταν πάντα  και μάλλον έτσι θα είναι για πάντα. "



.

Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ