ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο FRANCOIS FILLON

Με 35 χρόνια εμπειρίας στη γαλλική πολιτική σκηνή, ο Francois Fillon, έχει «περάσει» από σειρά υπουργείων και αξιωμάτων, ενώ πρόσφατα αναδείχθηκε στο φαβορί της Κεντροδεξιάς για τις προεδρικές εκλογές του το 2017, αφήνοντας έξω τον τέως πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.


Εκτός από πρωθυπουργός της Γαλλίας (2007-2012), έχει διατελέσει υπουργός Οικολογίας το 2012, υπουργός Εθνικής Εκπαίδευσης την περίοδο 2004-2005 και υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων το 2002-2004. 

Είναι μέλος της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης από το 2012. 
Ανακοινώνοντας την προεδρική υποψηφιότητά του, τον Απρίλιο του 2015, υποστήριξε ότι επιθυμεί να «φέρει ένα πρόγραμμα προόδου με την φιλοδοξία να κάνει τη Γαλλία την πρώτη ευρωπαϊκή δύναμη σε δέκα χρόνια».
«Η Γαλλία είναι πιο δεξιά από ότι υπήρξε ποτέ», αναφώνησε την περασμένη εβδομάδα σε προεκλογική εκδήλωση. 

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΛΟΓΗΣ ΤΟΥ FRANCOIS FILLON


Υπερσυντηρητικός για κάποιους, ο Φιγιόν πρεσβεύει τις αξίες της καθολικής δεξιάς. Τάσσεται κατά του γάμου και της υιοθεσίας από ομοφυλόφιλα ζευγάρια, αγωνίζεται για τη διατήρηση των παραδοσιακών οικογενειακών αξιών, απορρίπτει την έκτρωση ως δικαίωμα. 

«Η οικογένεια δεν είναι το εργαστήριο για επικίνδυνους πειραματισμούς» δήλωσε σε πρόσφατη προεκλογική συγκέντρωση, για να εισπράξει το έντονο χειροκρότημα των παρευρισκομένων.
Το 2014, όταν το γαλλικό κοινοβούλιο ψήφιζε νομοσχέδιο για την ισότητα των φύλων ο ίδιος απείχε.
Οπαδός των παραδοσιακών αξιών, τάσσεται υπέρ της επιστροφής στα χρόνια που οι μαθητές φορούσαν στολή, ενώ αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό όσους επιδίδονται σε αναλύσεις της γαλλικής ιστορίας, λες και την αμφισβητούν.
Παράλληλα, υπόσχεται ραγδαίες οικονομικές μεταρρυθμίσεις, αλλά με παράλληλη πίστη στην ελεύθερη αγορά, και «ελευθερία από τη γαλλική γραφειοκρατία».
Όσο για το ζήτημα του Ισλάμ, ο Φιγιόν παρουσιάζεται να συμπαθεί τη θεωρία περί «σύγκρουσης των πολιτισμών» του Σάμουελ Χάντινγκτον και έχει προειδοποιήσει ότι η «αιματηρή εισβολή του ισλαμισμού στην καθημερινή μας ζωή, μπορεί να οδηγήσει σε Γ’ παγκόσμιο πόλεμο». Μάλιστα, είναι συγγραφέας ενός βιβλίου, που τιτλοφορείται «Κατακτώντας τον ισλαμικό ολοκληρωτισμό», το οποίο κυκλοφόρησε το φθινόπωρο.
Τέλος, αν και υποστηρικτής του ΝΑΤΟ, ο Φιγιόν έχει τονίσει ανοικτά ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 είναι λανθασμένες. Θεωρεί πιθανότατα θετική την παρουσία των ρωσικών στρατευμάτων στη Συρία για την επίλυση της κρίσης.
Προσιτός στους συντηρητικούς της «διπλανής πόρτας», με απλό λόγο και ένα πρόγραμμα που θα μπορούσε να «κλέψει» τους λιγότερο αποφασισμένους υποστηρικτές της Μαρίν Λεπέν και του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου

Ομως ο Φρανσουά Φιγιόν έχει μια ακόμα πολλή σημαντική ιδιαιτερότητα: δεν έχει εμπλοκή σε σκάνδαλα και υποθέσεις διαφθοράς, όπως άλλα στελέχη των κεντροδεξιών κυβερνήσεων 


Στην προσωπική του ζωή ο Φιγιόν είναι παντρεμένος με την Πηνελόπη από την Ουαλία  με την οποία έχει πέντε παιδιά και μετρά ήδη τρία εγγόνια. 







Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ