Ο ΛΙΓΟΣΤΟΣ ΥΠΝΟΣ ΒΛΑΠΤΕΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ...ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


Κάθε χρόνο, η ανεπαρκής ύπνος κοστίζει στην οικονομία των ΗΠΑ έως 411 δισεκατομμύρια $, σύμφωνα με μια νέα έκθεση από την ερευνητική ομάδα ΜΚΟ RAND Europe.



Πώς απώλεια ύπνου επηρεάζει την καρδιά σας
Κοιμάται για πέντε ώρες κάθε βράδυ μεταβάλλει τον καρδιακό ρυθμό σας την επόμενη μέρα

Οι ερευνητές θέλησαν να δούν πώς η μείωση του ύπνου, που σημαίνει  λιγότερο από το φυσιολογικό εύρος των 7-9 ωρών κάθε βράδυ, επηρεάζει τις οικονομίες σε πέντε διαφορετικές χώρες. Χρησιμοποιώντας τα στοιχεία της έρευνας από το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου, στοιχειοθέτησαν τρεις συνέπειες του μη-επαρκούς ύπνου: θνησιμότητας, αφού ο μειωμένος ύπνος έχει συνδεθεί με περίπου το μισό από τις κύριες αιτίες θανάτου στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων, των ατυχημάτων, του διαβήτη και της υπέρτασης, της παραγωγικότητας, αφού οι νησταγμένοι εργαζόμενοι είναι λιγότερο παραγωγικοί και πιο πιθανό να μην εμφανιστούν στην εργασία τους, ενώ επίσης παρεμποδίζεται η ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους και τα εκπαιδευτικά επιτεύγματα, τα οποία επηρεάζουν τα κέρδη ζωής.

"Πώς θα ήταν αυτές οι χώρες - ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Ιαπωνία και ο Καναδάς- αν το ποσοστό των ανθρώπων που κοιμούνται λιγότερο από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα στην πραγματικότητα βελτιωθεί;» αναρωτήθηκε ο Marco Hafner, ένας υπεύθυνος της έρευνας στο RAND Europe και κύριος συγγραφέας της έκθεση .

Η ΗΠΑ χάνουν περισσότερο από την αυπνία των πολιτών τους. Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι η στέρηση ύπνου στους εργαζόμενους κοστίζουν στην οικονομία της χώρας περίπου 1,2 εκατομμύρια εργάσιμες ημέρες κατ 'έτος και έως 411 δισεκατομμύρια $, περίπου 2% του ΑΕΠ. 
Η Ιαπωνία ήταν η δεύτερη πιο πληγείσα, χάνοντας περίπου το ίδιο ποσοστό του ΑΕΠ, ακολουθούμενη από τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο ενώ ο Καναδάς είχε τα καλύτερα αποτελέσματα, αλλά ακόμα έχασε 1,4% του ΑΕΠ της απο τον πολύ-λίγο ύπνο.

Οι συγγραφείς της μελέτης διαπίστωσαν επίσης σημαντική επίπτωση στην υγεία από τον λιγοστό ύπνο. Ο ύπντος για περίπου έξι ώρες την νύχτα είναι συνδεδεμένος με ένα 7% υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας, ενώ ο ύπνος λιγότερο από έξι ώρες είναι συνδεδεμένος με ένα 13% υψηλότερο κίνδυνο. «Δεν είναι ένα μικρό πρόβλημα», λέει ο Hafner. "Φαίνεται να είναι όχι μόνο ένα ζήτημα δημόσιας υγείας, αλλά και ένα οικονομικό ζήτημα."

Αν και φαίνεται δυσοίωνο, τα ευρήματα υπαινίσσονται επίσης λύσεις. Στη μελέτη, η περισσότερη σωματική δραστηριότητα συνδέεται με καλύτερο ύπνο, όπως δεν είναι το κάπνισμα. Και αν και η μελέτη δεν διέθετε επαρκή πληροφοριακά στοιχεία σχετικά με τις ηλεκτρονικές συσκευές, που χρησιμοποιούν λιγότερο τη νύχτα μπορεί να βελτιώσει την διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου, λέει Hafner.

«Ως κοινωνία, θα πρέπει να σκεφτούμε περισσότερο τον ύπνο,» λέει ο Hafner. "Όταν ακούσετε από τους ηγέτες των επιχειρήσεων ή τους πολιτικούς ηγέτες που μπορούν να  είναι μια χαρά με περίπου τέσσερις ώρες ύπνου, και ότι ο καθένας που χρειάζεται περισσότερο ύπνο είναι λαπάς, αποδεικνύεται ότι είναι λάθος."

Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ