ΤΟ BURGINI ΜΕΙΖΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ


Σε μείζον εθνικό θέμα για τη Γαλλία με πολιτικές προεκτάσεις, εξελίσσεται η διαμάχη που έχει ξεσπάσει για το burgini.  

Το burgini κατάφερε να προκαλέσει εθνική κρίση ταυτότητας στη χώρα της δημοκρατίας, ενώ φαίνεται να επηρεάζει ακόμα την προεκλογική εκστρατεία των επερχόμενων εκλογών του  Απριλίου-Μαίου

Οι  απαγορεύσεις του burkini σε πολλές γαλλικές παράκτιες πόλεις προκάλεσε την διεθνή κατακραυγή -κι όχι άδικα - μετά από τις εικόνες που κυκλοφόρησαν με την αστυνομία  να απαιτεί από μια μουσουλμάνα γυναίκα για να γδυθεί σε μια πολυσύχναστη παραλία.



Όμως, οι απαγορεύσεις στα μαγιό που καλύπτουν το σώμα έχουν πολλούς υποστηρικτές στη Γαλλία, σε μεγάλο μέρος των σοσιαλιστών, καθώς και του   σοσιαλιστή πρωθυπουργού της χώρας, Manuel Valls, που συσπειρώθηκαν μαζί με τους δημάρχους.

Η απόφαση του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου της Γαλλίας την Παρασκευή, η οποία ανέστειλε την απαγόρευση για το burkini σε μια νότια πόλη, δεν ήταν αρκετή για  να θέσει τέλος στη συζήτηση.

Πολλοί δήμαρχοι αρνούνται να καταργήσουν τις απαγορεύσεις τους, υποστηρίζοντας ότι το μαγιό απ΄την κορυφή μέχρι τα νύχια, θα μπορούσε να διαταράξει τη δημόσια τάξη μετά από ένα καλοκαίρι που σημαδεύτηκε από ισλαμικές εξτρεμιστικές επιθέσεις

Ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι επιδιώκει τη συντηρητική υποψηφιότητα, έχει ζητήσει την απαγόρευση των burkinis "σε ολόκληρη την επικράτεια της Δημοκρατίας» - και άλλοι στο στρατόπεδο του έχουν ακολουθήσει το παράδειγμά του.
Αντιθέτως ο ανταγωνιστής του για τη συντηρητική παράταξη, ο πρώην πρωθυπουργός Ζιπέ υιοθετεί έναν πιο συμφιλιωτικό τόνο αποφεύγοντας να "ρίξει λάδι στη φωτιά" και πρότεινε μια ειδική συμφωνία μεταξύ του κράτους και των μουσουλμάνων ηγετών που να θέτει σαφείς κανόνες. 

"Είναι θεμιτό να τους ζητηθεί να έχουν γνώση των αρχών της οργάνωσης ενός δημοκρατικού κράτους, ιδιαίτερα του γαλλικού στιλ του κοσμικού κράτους», είπε.

Στον αντίποδα ο επικεφαλής του γαλλικού Συμβουλίου της Μουσουλμανικής Πίστης (CFCM) Anouar Kbibech, δήλωσε ότι "ανησυχεί για την κατεύθυνση που παίρνει η δημόσια συζήτηση " που την θεωρεί ρατσιστική.

Η Γαλλία,  ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που απαγόρευσε το ισλαμικό πέπλο  στις δημόσιες εμφανίσεις το 2010  και έξι χρόνια μετά από την απαγόρευση της μαντίλας απαγορεύτηκαν και άλλα εμφανή θρησκευτικά σύμβολα στα δημόσια σχολεία.




Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ