"ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ" ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΧΑΜΕΝΟ BRAND NAME


Η κωλυσιεργία της κυβέρνησης να πάρει πρωτοβουλίες έγκαιρα, υποβάλοντας ενστάσεις από τις αρχές του 2015 ώς όφειλε, είχαν σαν αποτέλεσμα να νομιμοποιηθεί το "Ελληνικό γιαούρτι Τσεχίας" 

Οι εμπορικές συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης δίνουν πλέον, τη δυνατότητα στην εκάστοτε χώρα να το εμπορεύεται βαφτίζοντάς το ως δικό της. Σημειωτέον ότι  οι εξαγωγές του γιαουρτιού ξεπερνούν τα 140 εκατ. ευρώ. 

Εκτός όμως από το γιαούρτι η Ελλάδα έχει ήδη χάσει και τη μάχη της ναυαρχίδας των ελληνικών ΠΟΠ, της φέτας, με εξαγωγές που ξεπερνούν τα 380 εκατ. ευρώ ετησίως, αλλά και της ελιάς Καλαμών

Η συμφωνία της ΕΕ και των έξι χωρών-μελών της ομάδας SADC (Μποτσουάνα, Λεσότο, Μοζαμβίκη, Ναμίμπια, Νότια Αφρική και Σουαζιλάνδη),  προβλέπει ότι η φέτα και οι ελιές Καλαμάτας μένουν εκτός λίστας της «προστασίας» ευρωπαϊκών προϊόντων προέλευσης, και δίνει το δικαίωμα για 5 χρόνια στους παραγωγούς της Ν. Αφρικής να έχουν τη δυνατότητα παραγωγής και εμπορίας φέτας με την επωνυμία «South Africa Feta» ή «Feta Style» ή «Feta-type» με την υποχρέωση απλώς να αναγράφουν στα ψιλά γράμματα τον τρόπο παραγωγής τους.
Με ανακοίνωσή του ο υπουργός Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, παραδέχτηκε ότι η φέτα μένει ουσιαστικά απροστάτευτη ρίχνοντας το μπαλάκι των ευθυνών στην προηγούμενη κυβέρνηση.


Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ